Na de dierenartsen van Caring Vets en de boeren van Caring Farmers hebben nu ook de artsen zich verenigd in de strijd tegen de bio-industrie. Ze noemen zich Caring Doctors.

Maurice Timmermans 17 oktober 2022,

Een ramp voor mens, dier en natuur. Zo bestempelen de artsen de intensieve veehouderij in een onlangs verschenen manifest, dat in twee weken 150 keer is ondertekend. Met het manifest maken artsen hun zorgen kenbaar over de gevolgen van onder meer de torenhoge vlees- en zuivelconsumptie voor de gezondheid. Het doel is om zorgmedewerkers hiervan bewust te maken, zegt Patrick Deckers, oprichter van Caring Doctors, tevens orthopedisch chirurg in het Limburgse Zuyderland ziekenhuis.

“Het is toch raar dat patiënten met darmkanker een rundersaucijs kunnen bestellen in het ziekenhuisrestaurant. Terwijl we weten dat rood vlees kanker kan veroorzaken.

‘Vlees bevat veel schadelijke stoffen’

Het ongezonde eetpatroon wordt volgens Caring Doctors in stand gehouden door de bio-industrie, die elk jaar kan rekenen op een ruime subsidie uit Europa. “Ook worden de bedrijven voor elke stalbrand of uitbraak van varkenspest gecompenseerd met geld uit Den Haag. Waarom eigenlijk? Als we daarmee stoppen, zal je zien dat vlees niet tegen zo’n lage prijs in de schappen belandt.”

Bovendien vergroot de bio-industrie het gevaar op infectieziekten die van dieren overspringen op mensen, zegt Deckers. “Q-koorts is daar een voorbeeld van, maar ook corona. Door de uitdijende bio-industrie wereldwijd wordt het leefgebied van wilde dieren steeds kleiner en zie je dat virussen daar steeds virulenter worden. Driekwart van de nieuwe infectieziekten is al afkomstig van dieren. Het is wachten op de volgende dodelijke pandemie.”

Deze boeren laten zien: de landbouw kán veranderen

Naast de Caring Doctors bestaan er ook Caring Farmers, die een omslag in de veehouderij voorstaan. Het initiatief staat op de eerste plaats in de Duurzame 100 van Trouw.

Lees het artikel in Trouw