HIEP HIEP: GEEN DOORSTART VAN VIC STERKSEL

Gepubliceerd door Brabants Burgerplatform op

foto: Wies de Haan

De voorgenomen verkoop door de WUR – zie onze eerdere nieuwsberichten – van het varkensbedrijf en de mestvergister aan Re-N, is gelukkig van de baan. Dit voormalige proefstation van Wageningen lag op de rand van twee natuurgebieden in Sterksel en zou, inclusief de zeer ruime experimenteerruimte, een dezer dagen verkocht worden aan Re-N Technology. Maar Re-N ziet af van de koop.

Een kleine overwinning. Zo voelt het voor de Omwonenden van het VIC, de gebiedsbeheerder van het Brabants Landschap, de werkgroep Milieu van het IVN Heeze-Leende, het cluster Milieu van de Dorpsraad Sterksel, het raadslid Jos Vos van Heeze-Leende en het bestuur van het Brabants Burgerplatform. Zij hebben de Raad van Bestuur van de WUR in een ultieme last minute poging een open brief gestuurd met de bedoeling de verkoop tegen te houden en de stallen en mestvergister daar alsnog te saneren. In een stevig gesprek met vertegenwoordigers van de WUR  en van Re-N maakten deze groep daags daarvoor al haarscherp duidelijk dat het écht menens was.  Re-N hoefde bij overname niet op medewerking te rekenen. Het tegendeel werd wél gegarandeerd. De Gemeente Heeze-Leende en de Provincie Noord Brabant kregen de brief CC.  Iedereen is blij met deze uitkomst.

Zie het nieuws-item op Omroep Brabant 

Succes kent vele vaders. De wethouders van Heeze-Leende zijn in hun eigen berichtgeving niet zuinig met complimenten

Lees hier het persbericht van Heeze-Leende  

Klik hieronder voor het nieuws in het Eindhovens Dagblad

Verkoop VIC gaat niet door ED 9-1-2020

Door maatschappelijke weerstand moet WUR opnieuw beginnen

Klik hieronder voor een reactie van de WUR

Pig Business artikel VIC WUR

Corrie de Leeuw van het Eindhovens Dagblad wijst de wethouders erop dat hun grootspraak verplichtingen met zich mee brengt

Lees hier haar analyse in het ED

Victorie kraaien over Sterksel ED 14-01-2020 tekst

Statenlid Anne-Miep Vlasveld van de Partij voor de Dieren stelde vragen over  het VIC. De Provincie antwoordde. Hierin wordt een en ander duidelijk. De provincie heeft contact gehad met de omwonenden, met de wethouders en met Re-N-Technology.  De laatste partij is duidelijk gemaakt dat hij, gezien de bepalingen in de diverse vergunningen en de opstelling van omwonenden en de gemeente op deze locatie rekening moet houden met forse tegenwind. Bovendien biedt de interim Omgevingsverordening van de provincie eigenlijk geen millimeter ruimte voor uitbreiding van de mestvergister en al evenmin voor aanvoer van mest van derden. Nog even afgezien van het feit dat de provincie een doorstart van dit bedrijf op deze plaats zo dicht bij kwetsbare natuur niet  wenselijk acht

.

vragen en antwoorden

Inmiddels blijkt uit een artikel in het Eindhovens dagblad dat de stichting het Kempisch Heideschaap wel perspectief ziet in zoiets als een NIC – een Natuur Innovatie Centrum – als alternatieve bestemming voor het VIC.

Eindhovens Dagblad 16-1-2020

De Gemeente Heeze-Leende is als eerste verantwoordelijk voor een oplossing voor VIC Sterksel.

Eindhovens_Dagblad 22-01-2020 artikel Corrie de Leeuw

Categorieën: MEST