Hans Ariëns Emma Meelker, 9 mei 2021

Met succes keerde Johan Vollenbroek zich in 2019 tegen het stikstofbeleid van de overheid. Overal werden bouwprojecten stilgelegd of helemaal afgeblazen. Nu stevent Nederland weer af op een nieuw stikstofinfarct, meent de chemicus, en daarom moet de veehouderij compleet op de schop. Anders gaat het land maar weer op slot: ‘Het is nu buigen of barsten.’

Lees verder > de Correspondent


Rechter haalt streep door bouwvrijstelling, grote gevolgen voor projecten 

NOS Nieuws 2 nov 2022
De Raad van State heeft een belangrijke pijler van het stikstofbeleid van de overheid onderuitgehaald. Het college heeft geoordeeld dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Daarmee gaat er een streep door de zogeheten bouwvrijstelling.

De bestuursrechter gaf een korte toelichting op de uitspraak:

1:13

Raad van State: bouwvrijstelling mag niet gebruikt worden

Lees verder > NOS

Weer een klap voor bouwers en kabinet: langere procedures door nieuwe stikstofuitspraak rechter

Chris van Mersbergen 2 nov. 2022 

Bouwend Nederland heeft vanochtend een forse tik te verwerken gekregen. Volgens een uitspraak van de Raad van State voldoet de bouwvrijstelling niet aan de eisen van het Europees recht en is die daarom onrechtmatig. Er komt geen algehele bouwstop, maar per project zal wel bekeken moeten worden hoe groot de stikstofbelasting voor omliggende natuur is.

Lees verder > BD


Het zal stikstofzaken blijven regenen, waarschuwt Johan Vollenbroek: ‘Ik moet wel’
Johan Vollenbroek, de luis in de pels van het kabinet.
Johan Vollenbroek, de luis in de pels van het kabinet. © Rob Voss

Chris van Mersbergen 01-11-22

STIKSTOFSTRIJDER Wie dacht dat Nederland na het werk van stikstofbemiddelaar Johan Remkes van juridisch gedoe over stikstof af was, heeft het mis. Morgenochtend wacht alweer een belangrijke uitspraak van de Raad van State.

We hebben de verantwoor­de­lij­ke ministers keer op keer gewaar­schuwd: zorg voor een goede wet en houd je daaraan, anders zien we jullie terug bij de rechterJohan Vollenbroek

Johan Vollenbroek, voorman van Mobilisation for the Environment (MOB), stelt in een interview met deze redactie dat hij en zijn club ‘wel moeten blijven procederen’, omdat het stikstofbeleid van het kabinet nog altijd niet deugt.

Lees verder > ED

Categorieën: STIKSTOF