Het huidige beleid van uitkopen van veehouders gaat de Nederlandse belasting betaler héél veel geld kosten en lost slechts een deel van de problematiek op.
De ene varkensboer wordt uitgekocht, de andere mag uitbreiden, ziedaar het stikstofmoeras
Vlak bij de eerste Brabantse varkensboer die vrijwillig is uitgekocht, als piekbelaster bij een natuurgebied, staat een andere varkensboer op het punt van uitbreiden. De Rooij stopt, Van de Wouw gaat voluit verder – hoe dat kan is amper uit te leggen in zeshonderd woorden, maar tekent wel de situatie in het almaar zompiger stikstofmoeras.
Het is in Heukelom, een dorpje van driehonderd zielen midden in Brabant, waar voer- en mestsilo’s meer dan de kerktorens het landschap bepalen. Langs de Oisterwijksebaan is De Rooij te vinden op nummer 2, en Van de Wouw op nummer 6, een kilometer uit elkaar. Klassieke varkenshouderijen met lage stallen, duizenden dieren en de prikkende geur van ammoniak, niet ver van de prachtige Kampina en de Oisterwijkse Vennen.
De gemeente en de provincie betaalden samen 2,5 miljoen euro gemeenschapsgeld om de broers De Rooij uit te kopen, die het bedrijf van hun ouders hadden overgenomen.
Lees verder > Volkskrant
Miljoenen naar uitkoop van boeren, maar in Oirschot komt een nieuwe stal

Voor het eerst hebben we een minister die keihard inzet op de krimp van de veestapel. Dat is volgens haar onontkoombaar als we de stikstofdoelen willen halen. De eerste piekbelasters zijn inmiddels uitgekocht. Dat er pal langs de A58 bij Oirschot een enorme nieuwe stal verrijst, doet bij menig voorbijganger dan ook de wenkbrauwen fronsen. “Iedereen die een beetje kan rekenen, kan zien dat dit niet klopt.”
De vergunning voor de uitbreiding van het aantal varkens in Oirschot werd in 2020 al afgegeven. Naast de bijna 8000 varkens en biggen die de ondernemer daar al had, mocht hij uitbreiden met een kleine 12.000 vleesvarkens. De laatste 5000 komen in de stal die nu nog wordt gebouwd aan de Kattenbergsesteeg.
Lees verder > Omroep Brabant