Rondetafel gesprek met 2e Kamerleden “Geurproblematiek” (=Haags voor “Stankoverlast”)

Gepubliceerd door Brabants Burgerplatform op

Wat vooraf ging

Staatsecretaris mevrouw Heijnen en de toenmalige minister van LNV dhr Staghouwer bezochten op 8 april 2022 Deurne en spraken met omwonenden van stankoverlastgevende veehouderijen.
ZEMBLA zond eerder een drieluik Stank en Strijd uit, waain een werkbezoek van staatssecretaris Heijnen en minister Staghouwer. Aanleiding voor de heer de Groot een kamer debat aan te vragen.

Het rondetafelgesprek met belanghebbenden en kamerleden op 2-11-2022.

zie deze link voor genodigden en hun position papers

Aanwezige Kamerleden bij het rondetafelgesprek:
  1. Tjeerd de Groot (D66) voorzitter
  2. Eva van Esch (PvdD),
  3. Laura Bromet (GL),
  4. Harry van der Molen (CDA),
  5. Erik Haverkort (VVD),
  6. Sandra Beckerman (SP)

Uit de media

Inwoners Deurne, Bergeijk en Reusel-De Mierden vertellen Tweede Kamer over leven in de stank; ‘mensen zijn bang’
Organisatie Stop de Stank plaatste dit bord toen het urgentieteam een deel van Deurne als overbelast bestempelde in 2014.
Organisatie Stop de Stank plaatste dit bord toen het urgentieteam een deel van Deurne als overbelast bestempelde in 2014. © Stop de Stank

Vanda van der Kooi 02-11-22, 10:00 Bron: ED

DEURNE/DEN HAAG – Hoe is het om te wonen in een buurt waar de overheid je niet beschermt tegen stank van de intensieve veehouderij? Tweede Kamerleden luisteren woensdag 2 november naar de ervaringen van inwoners uit onder meer Deurne, Bergeijk en Reusel-De Mierden.

Dan houdt de Vaste Kamercommissie Infrastructuur een rondetafelgesprek. ,,Ik wil de Kamerleden er vooral van doordringen hoezeer burgers onder druk staan. Mensen zijn bang”, zegt een van de sprekers, voorzitter Maria Berkers van Stop de Stank in Deurne.

Lees verder > ED


Advocaat Brabantse burgers pleit voor ingrijpen tegen stank, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant ziet daar geen heil in

Vanda van der Kooi 02-11-22

DEN HAAG – De Brabantse Burgerbeweging wil dat de overheid burgers alsnog beschermt tegen ernstige stank door stalvergunningen in te trekken. Volgens Nout Verbeek kan dat. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (Odzob) sluit dit niet uit, maar wil het niet proberen.

Ja, er zijn nieuwe regels. Maar wij zijn toch wel erg bang dat als we die toepassen, we weer in eindeloze procedures terecht komen

Fred Stouthart, Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant

Advocaat Verbeek heeft inmiddels samen met het Brabantse Burgerplatform een offerte aangevraagd bij een adviesbureau, om vast te stellen bij welke adressen mensen te maken krijgen met meer dan 19,4 odeur aan stank. Allereerst bij 8 van 16 mensen die dit eerder niet hard konden maken bij de rechtbank in Den Haag. Maar ook voor nieuwe burgers die zich bij hen aanmelden.

In de crisis- en herstelwet staat dat overheid de vergunning van het bedrijf dat de stank veroor­zaakt in kan trekken

.”Nout Verbeek, advocaat Burgerplatform

,,Het zou veel logischer zijn als de overheid dat nu gaat doen”, zo hield Verbeek de Kamerleden voor. ,,De rechtbank heeft vastgesteld dat bij 19,4 odeur de stank zo erg is, dat er sprake is van ernstige milieuhinder. In de crisis- en herstelwet staat dat de overheid in zo’n geval de vergunning van het bedrijf dat de stank veroorzaakt geheel of gedeeltelijk in kan trekken.”

Lees verder > ED

Categorieën: POLITIEKSTANK